Ποιοι πήραν τις “μίζες” της SIEMENS στην Ελλάδα;

Ποιοι πήραν τις “μίζες” της SIEMENS στην Ελλάδα;

Αρ. Πρωτ. 2055/06.12.2006

Προς:
κ. Υπουργό Δικαιοσύνης


Τις τελευταίες ημέρες, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Κοινή γνώμη της Ευρώπης και ειδικότερα της Γερμανίας, παρακολουθεί ένα μεγάλο σκάνδαλο, την υπόθεση διαφθοράς του πολυεθνικού ομίλου της SIEMENS.

Ήδη οι εισαγγελικές αρχές της χώρας αυτής, έχουν ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος 12 συνολικά στελεχών της Εταιρείας, που μέσω μυστικών λογαριασμών και εταιρειών «μαϊμού», μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό, προοριζόμενα για μίζες και δωροδοκίες σε χώρες του εξωτερικού, προκειμένου να εξαγοράσουν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, που θα άνοιγαν τις πόρτες στην εταιρεία για ανάθεση έργων.
Μάλιστα, σε πρόσφατα δημοσιεύματα Γερμανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, γίνεται γνωστό, ότι στέλεχος του ομίλου SIEMENS που κατέθεσε στις εισαγγελικές αρχές, έδωσε τα ονόματα Ελλήνων που δωροδοκήθηκαν για να ευνοήσουν την εταιρεία στην ανάθεση του έργου της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, το 8-10% του ετήσιου τζίρου της Ελληνικής SIEMENS, μεταφερόταν στον πρώην επικεφαλής του ομίλου στην Ελλάδα προκειμένου αυτός να δωροδοκήσει τα «πράσινα τρωκτικά» της Ελλάδας, με αντάλλαγμα την ανάθεση των συστημάτων ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το ποσό αυτό της μίζας, εκτιμάται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης:

- Αν έχει κινηθεί ήδη η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή της Ελλάδας για τη διερεύνηση των αληθινών περιστατικών του παραπάνω σκανδάλου.

- Αν έχει ζητηθεί η δικαστική συνδρομή από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Γερμανίας, στα πλαίσια της αποκάλυψης των εμπλεκομένων προσώπων στην χώρα μας.

Απάντηση Υπουργείου